Stigla nova vrsta korone: Zove se ‘Mi’, već je prisutna u Europi, evo što je o njoj objavio WHO

Extra

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stavila je novu varijantu koronavirusa Mi u kategoriju koja zahtijeva praćenje, objavljeno je u srijedu. Mi ili B.1.621 prvo je identificirana u Kolumbiji, a slučajevi su zabilježeni i u drugim zemljama Južne Amerike te u Europi.

U tjednom biltenu WHO-a o pandemiji navodi se da varijanta ima mutacije, što znači da bi mogla postati otpornija na cjepiva, kao što je bio slučaj s beta varijantom, ali je potrebno više studija kako bi se to dodatno ispitalo.

Zabilježena veća žarišta

“Od identificiranja u Kolumbiji u siječnju 2021., bilo je nekoliko sporadičnih izvještaja o slučajevima varijante Mi, a neka veća žarišta zabilježena su u zemljama Južne Amerike i u Europi”, navodi se u biltenu.

“Iako je globalna učestalost varijante Mi među sekvencioniranim slučajevima pala i trenutno je ispod 0,1 posto, prevalencija u Kolumbiji (39 posto) i Ekvadoru (13 posto) konzistentno se povećala”, dodaje se.

Peta varijanta pod promatranjem

WHO će, navodi se, “pratiti promjene” varijante Mi u Južnoj Americi, pogotovo dok u populaciji cirkulira i delta varijanta.

Trenutno WHO četiri varijante smatra zabrinjavajućim. To su alfa, prvo otkrivena u Velikoj Britaniji, a sada je u 193 zemlje, beta u 141 zemlji, gama u 91 zemlji i delta u 170 zemalja.

Mi je peta varijanta “pod promatranjem”, što je blaža kategorija WHO-a.

 

Objava Stigla nova vrsta korone: Zove se ‘Mi’, već je prisutna u Europi, evo što je o njoj objavio WHO pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.