Stiže peti val korone, pogledajte što bi se moglo dogoditi za 50 dana: ‘Ovo je veliki preokret!’

Extra

S dramatičnim rastom zaraženih, oboljelih, hospitaliziranih i preminulih od covida ili s njim, naglo je porasla i spremnost građana za cijepljenje. Dok je 2. studenoga, prvu dozu cjepiva primilo 4897 građana, sedam dana kasnije, 9. studenoga, to je učinilo 16.747 ljudi, odnosno 3,4 puta više, piše Jutarnji list.

A s 10. studenoga u Hravstkoj je cijepljeno 49,06 posto ukupnog stanovništva, odnosno 58,67 posto odraslog stanovništva. Potpuno je cijepljeno 1,837.846 osoba, što je 54,33 posto odraslog stanovništva, odnosno 45,28 posto ukupnog stanovništva.

Ovo bi moglo utjecati na peti val

No, to je još uvijek ispod prosjeka Europske unije od 65,6 posto potpuno cijepljenih. Ako bi se zadržao prekjučerašnji tempo pa da se svakodnevno cijepi oko 16.000 građana, za pedesetak dana Hrvatska bi imala oko 70 posto cijepljenih.

Međutim, piše Jutarnji list, to ne bi bitno utjecalo na tijek četvrtog pandemijskog vala koji je na vrhuncu jer jedna doza cjepiva ne pruža punu zaštitu. No, visoka procijepljenost mogla bi utjecati na eventualni peti val koji bi, prema predviđanjima stručnjaka, mogao doći nakon Nove godine.

Objava Stiže peti val korone, pogledajte što bi se moglo dogoditi za 50 dana: ‘Ovo je veliki preokret!’ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.