STRUKA NEMOŽE VJEROVATI: Stigla nam je gripa! Potvrđeni prvi slučajevi u Hrvatskoj…

Extra

Infektolog Goran Tešović otkrio je za Dnevnik Nove TV kako se u Hrvatskoj pojavila gripa. Rekao je kako je riječ o tek nekoliko slučajeva. HZJZ je tu informaciju potvrdio, a prvi slučaj potvrdili su već sredinom kolovoza.

“Gripa je potvrđena kod tri mlađe ženske osobe, od kojih su dvije hrvatske državljanke, a jedna španjolska državljanka. Kod sve tri bolesnice radilo se o istom tipu virusa gripe A/H3N2. Kod sve tri bolesnice testiranje na koronu je bilo negativno”, odgovorili su iz HZJZ-a za Novu TV.

Gripa se trebala pojaviti tek u listopadu

Epidemiologinja dr. Dijana Mayer kaže kako su pacijenti imali simptome COVID-a, ali je testiranje pokazalo da su negativni pa su se testirali i na gripu.

Gripa se inače ne javlja ovako rano tako da ju je to iznenadilo. Prvi slučajevi obično se pojavljuju u listopadu ili studenome. “Moguće je da je i prijašnjih godina gripe bilo u kolovozu, no da su simptomi bili blagi pa se nije ni testiralo. A ove godine se baš puno testira zbog COVID-a. Pa su zato i otkriveni.

Jedan od razloga što se virus sad pojavio može biti i činjenica što smo preko ljeta malo pustili s onim mjerama zbog kojih prošle sezone gripu gotovo nismo ni imali”, objašnjava Mayer.

Možete se zaraziti i gripom i koronom

Koliko će ih biti ove godine, ne može se prognozirati: “Ako su se već sad pojavili slučajevi, znači da će ih biti još. Hoće li slučajevi biti sporadični ili će ih biti više, teško je predvidjeti”, kaže.

Sada ćemo se boriti s dvije bolesti, no Mayer kaže kako je moguće da se osoba zarazi s oba u isto vrijeme.

“Iako su oba respiratorna i prenose se kapljičnim putem, ipak je riječ o dvama različitim virusima i moguće je da se osoba zarazi s oba u isto vrijeme. Moguće je i da jedna bolest maskira drugu. U pravilu oboljeli od korone imaju temperaturu oko 37,2, dok je kod gripe ona viša, 38 ili 39. Oboljeli od gripe osjećaju bolove u mišićima i kostima. Ali vrlo ih je teško razlikovati, a i sve je vrlo individualno”, kaže Mayer.

Objava STRUKA NEMOŽE VJEROVATI: Stigla nam je gripa! Potvrđeni prvi slučajevi u Hrvatskoj… pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.