Sve što trebate znati o soju koji nam opasno prijeti: Na udaru su mlade osobe, evo zašto njih više napada

Extra

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procijenio je da delta varijanta koronavirusa čini više od 90 posto novih slučajeva koronavirusa u SAD-u, a znanstvenici još uvijek uče o tome po čemu se ova varijanta razlikuje od prethodnih.

Poznato je da postoje desetine varijanti koronavirusa. Dok se jedni tako brzo pojave, ali brzo i nestanu, pojavili su se i oni koje baš nije tako lako iskorijeniti, piše ABC News.

Prvi put pojavila se u prosincu 2020.

Delta varijanta koronavirusa prvi se put pojavila u prosincu 2020. godine u Indiji, gdje je ubrzo postala dominantni soj, a potom i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U SAD-u je delta soj prvi put otkriven u ožujku 2021. godine. Taj je soj bio toliko dominantan da je u svega nekoliko tjedana zamijenio prethodno dominantan soj, nazvan alfa-varijantom.

Govoreći u delta varijanti, stručnjaci ističu kako postoje dobre i loše vijesti.

Evo što se za sad zna o delta varijanti:

1. Delta varijanta je zaraznija od ranijih sojeva koronavirusa

Delta je zaraznija jer “baca više virusa u zrak, olakšavajući zarazu drugih ljudi”, rekla je dr. Loren Miller, pomoćnica šefa zaraznih bolesti u Medicinskom centru Harbour-UCLA i istraživačica na kalifornijskom Institutu Lundquist u Torranceu.

“Postoje i neki dokazi da se virus lakše može vezati za ljudske stanice u dišnom sustavu”, rekla je Miller. To znači da su “potrebne manje količine [čestica] virusa za izazivanje infekcije u odnosu na izvorni soj”.

2. Moglo bi izazvati ozbiljnije bolesti kod necijepljenih osoba, ali znanstvenici ne znaju sa sigurnošću

Znanstvenici proučavaju ozbiljnost delta varijante u stvarnom vremenu. Sve dok panel znanstvenih stručnjaka ne provjeri više studija ili ne dobije “odobrenje kolega“, službenici za javno zdravstvo ne mogu sa sigurnošću reći da delta soj uzrokuje ozbiljniju bolest kod necijepljenih.

Evo što do sada znamo.

Jedna recenzirana studija u Škotskoj proučila je više od 19 tisuća potvrđenih slučajeva koronavirusa u razdoblju od travnja do lipnja 2021. Znanstvenici su uspjeli razlikovati delta varijantu od alfa varijante molekularnim testiranjem jednog od više mutiranih gena poznatih kao gen S.

Oko 7800 slučajeva koronavirusa i 130 hospitaliziranih pacijenata imali su delta soj, što je potvrdila prisutnost spomenutog gena. Znanstvenici su primijetili da postoji povećan rizik od hospitalizacije kod pacijenata s delta varijantom, pri prilagodbi uobičajenim čimbenicima kao što su dob, spol, temeljna zdravstvena stanja i vrijeme bolesti.

Druga nedavna studija koja čeka odobrenje kolega u Singapuru, primijetila je da je delta varijanta značajno povezana s povećanom potrebom za oksigenacijom, prijemom na odjel intenzivne njege i smrću u usporedbi s alfa varijantom, prenosi Danas.hr

Slično, kanadska studija koja čeka odobrenje kolega pregledala je više od 200.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i otkrila da će delta varijanta vjerojatnije uzrokovati hospitalizaciju, prijem na intenzivnu njegu i smrt.

Teško je znati čini li delta varijanta ljude bolesnijima ili samo utječe na ranjivije, necijepljene populacije.

3. Delta je sada dominantna varijanta u SAD -u i diljem svijeta

Slučajevi koronavirusa ponovno se vrtoglavo povećavaju u SAD -u, osobito tamo gdje je cijepljenje bilo posebno sporo.

Prema CDC -u, više od 90% slučajeva koronavirusa u SAD-u trenutno je uzrokovano delta varijantom. Znamo da “postoji mnogo Delte vani… od tijela za javno zdravstvo koje redovito pretražuju deltu [i druge sojeve] pomoću posebnih testova koji se nazivaju molekularno tipiziranje”, rekla je Miller.

4. Cjepiva protiv koronavirusa i dalje djeluju protiv delta varijante

“Većina trenutno hospitaliziranih pacijenata s koronavirusom nije cijepljena”, rekao je dr. Abir “Abby” Hussein, docent za kliničke zarazne bolesti na Medicinskom centru Sveučilišta Washington.

Studije pokazuju da cjepiva i dalje dramatično smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti, iako je vjerojatnije da će delta varijanta, za razliku od prethodnih varijanti, izazvati asimptomatsku ili blagu bolest kod cijepljenih osoba.

Ipak, čak i usred naleta delte, ovo je još uvijek “pandemija necijepljenih”, rekla je ravnateljica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dr. Rochelle Walensky.

Međutim, postoje rijetki slučajevi ozbiljnih infekcija koje zahtijevaju hospitalizaciju, što se može dogoditi kod osoba sa “oslabljenim imunološkim sustavom”, rekla je Miller. Istovremeno se pripremaju nove smjernice za davanje dodatne doze cjepiva kod pacijenata s oslabljenim imunološkim sustavom.

5. Nalet delta varijante snažnije pogađa mlađe, necijepljene osobe

Zabilježeno je više slučajeva koronavirusa kod tinejdžera, mladih i onih srednjih godina. To nije zato što je delta sama po sebi opasnija za mlađe osobe, već zato što je manje vjerojatno da će mlađi ljudi biti potpuno cijepljeni.

Hussein objašnjava da je to vjerojatno posljedica napora o cijepljenju starijih visokorizičnih osoba, osobito onih koji žive u staračkim domovima. Prema CDC-u, više od 80% odraslih osoba starijih od 65 godina potpuno je cijepljeno, a više od 90% odraslih osoba starijih od 65 godina dobilo je jednu dozu (cjepiva s dvije doze).

“Nažalost, mnogi mladi nisu cijepljeni, što je rezultiralo hospitalizacijom sve mlađih pacijenata”, rekao je Hussein.

Stručnjaci se slažu da delta varijanta predstavlja novu prijetnju, a zaustavljanje prijenosa zaraze je ključ kontrole svih varijanti, ne samo delte. I dalje su najbolji način zaštite od delta varijante svi alati koji su nam već na raspolaganju: cijepljenje, nošenje zaštitnih maski, socijalna udaljenost i dezinfekcija.

Premda se svi želimo vratiti u “staro normalno”, znanstvenici ističu kako je pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera i poruka vrlo moćan način za sprječavanje prijenosa koronavirusa i zaštitu nas samih.

Objava Sve što trebate znati o soju koji nam opasno prijeti: Na udaru su mlade osobe, evo zašto njih više napada pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.