TEDESCHI: “DOLAZI VELIKA KRIZA, privatni sektor ne smije tražiti pomoć od vlade, a vlada mora smanjiti javni sektor”

Extra

Emil Tedeschi, predsjednik uprave Atlantic grupe, kaže kako ne smatra da smo izašli iz krize, već da smo na pomolu ozbiljnije krize kao 2007., no dobra je stvar, navodi, što su tvrtke otpornije na krizu.

“Hrvatsko gospodarstvo i tvrtke, one dobre, još su otpornije na krizu. Hrvatska danas kao rijetko koja zemlja ima dva jednoroga, dva startupa koji vrijede više od milijarde dolara, Infobip i Rimac. U tom smislu hrvatsko gospodarstvo uz tradicionalne industrije poput Končara, Tesle, AD Plastika, stoji bolje danas nego prije 15 godina. Postoji čitav niz poduzetnika koji nemaju akumulaciju prethodih godina, koji su izloženi. Možemo očekivati veći mortalitet firmi u ovoj krizi, ali i veći broj startupova”, rekao je Tedeschi tijekom gostovanja u Studiju N1.

Kaže kako je često naglašavao potrebu da privatni sektor mora napraviti sve da se transformira, a ne samo imati ispruženu ruku prema Markovom trgu u nadi da će doći pomoć od Vlade.

“Vlada mora transformirati veliki javni sektor”, rekao je.

Govoreći o vlastitim očekivanjima i budućnosti Tedeschi je zaključio kako od države očekuje ista pravila za sve.

“Mislim da smo prepoznati po dijalogu, otvorenosti, direktnosti. Adaptirat ćemo se onome što se donese na globalnom nivou. Ako to znači i manji profit, ne gledam to negativno, spreman sam i na to. Atlantic Grupa se i dosad pokazala da smo itekako socijalno osjetljivi kad treba reagirati solidarno prema potrebitima i ako razgovaramo, da u svoje poslovne planove moramo računati s manjim stopama. Hrvatsko društvo i Vlada imat će partnera u Atlantic Grupi, nećemo nastupati s pozicije branjenja stopa profitabilnosti bez razmišljanja o tome kakav je to utjecaj na opće dobro.”

Tedeschi je komentirao i uspjeh svoje tvrtke koja ni u koronakrizi ne bilježi gubitke.

“Atlantic grupa godinama isporučuje najavljene rezultate dioničarima, od 2006. kad smo izlistani na Zagrebačkoj burzi. Nismo iznevjerili očekivanja. Velika je odgovornost uprave, menadžmenta i svih zaposlenika da tako nastavimo. Radili smo odgovorno s mjerama u covidu, najčešće radikalnije nego što to propisuju vlade, velikim dijelom koristeći distancu, maske, higijenske kriterije u proizvodnji, distribuciji i dostavi. Zadržali smo punu zaposlenost, svi djelatnici su zadržali radna mjesta. Bili smo najveći donator bolničkih centara 2019., isplatili smo dividendu dioničarima. Deset posto iznad predcovid godine kao i prošle je sjajan rezultat”.

Taj rezultat, kaže, u Atlanticu mogu zahvaliti transformaciji u vrijeme kad im je najbolje išlo.

“Pobornik sam da stvari treba mijenjati onda kad vam najbolje ide. U teškim je vremenima teško raditi radikalne poteze i promjene. Mi smo kompaniju kroz godine transformirali puno, unutarnje procese i organizaciju, sve nam se to vratilo u godini koja je bila teška, ali za nas uspješna”.

Govoreći o covid krizi rekao je da ne smatra da je sve gotovo.

“Osobno jako upozoravam da smo trenutno u novom valu, izuzetno zahtjevnom i opasnom. Imamo povećanje broja zaraženih i hospitaliziranih. Ne smatram da je stvar gotova, smatram da nas očekuje teška kasna jesen i zima, vrlo izazovna. Apeliram na djelatnike da vode računa o zaštiti. Nije vrijeme za opuštanje, nego za socijalnu distancu, maske, preporučam i cijepljenje. Ali neovisno o cjepivu, distancu treba držati, kao i maske. Nitko neće misliti na nas, moramo sami misliti na sebe.”

Na pitanje smatra li da je Vlada učinila sve i kako uopće vidi njihovo upravljanje koronakrizom, Emil Tedeschi je rekao da se trude balansirati između kolektivnog zadovoljstva, prokluzivnosti gospodarstva i šanse gospodarstvenicima da rade.

“S druge strane najlakše je uprijeti prstom u Vladu, a ne preispitivati odgovornost pojedinaca. Kao društvo nismo dovoljno zreli, moramo pokazati odgovornost prema sebi i bližnjima. Često smo svjedoci bespotrebnog prepucavanja bez stvarne samosvijesti da je situacija zahtjevna i da moramo staviti opći interes ispred interesa pojedinca. Brigom za ljude i zajednicu i one koji su direktno uložili novac u sustav možete održati balans pa je danas Atlantic grupa zdravija, vrednija nego što je bila prije 5 ili 10 godina. Isto se može postići na nivou države”.

Tedeschi kaže da je Vlada na početku covid krize svašta pokušala te da je sam pohvalio niz mjera i reakciju, no s druge strane teret krize nisu svi jednako osjetili.

“Sigurno sektori koji nisu mogli raditi, osjetili su se dodatno ugroženi. Ne zamjeram nikome tko je javno iskazivao nezadovoljstvo. S druge strane činjenica je da riječ poduzetnik podrazumijeva biti poduzetan i nije se lako preorijentirati i promijeniti poslovni model, no poduzetništvo podrazumijeva samopomoć. Vlada je radila puno, sigurno je pritom griješila, ali i poduzetnici mogu napraviti puno više za vlastiti poslovni model koliko god teško bilo”, rekao je Tedeschi.

Objava TEDESCHI: “DOLAZI VELIKA KRIZA, privatni sektor ne smije tražiti pomoć od vlade, a vlada mora smanjiti javni sektor” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.