Udruge – Stožer je nepravedan prema noćnim klubovima i barovima

Extra

Udruga Glas poduzetnika i Udruga noćnih klubova i barova smatraju da je besmisleno što noćni klubovi i barovi ne mogu raditi poslije ponoći, tvrde da je takva odluka Stožera civilne zaštite RH nepravedna prema njima, naročito sada kada je gotovo cijela EU ukinula ograničenja za njihov rad.

Noćni barovi i ugostiteljski objekti noćne vrste postali su i ostali glavni krivci te su platili i još uvijek plaćaju najveću cijenu pandemije covida-19, ocijenile su te udruge u nedjelju u priopćenju.

Istaknuto je da sada u gotovo svim državama članicama Europske unije (EU) noćni klubovi rade u unutarnjim prostorima bez vremenskih ograničenja, uz poštivanje epidemioloških mjera.

“Stožer o tome ni ne razmišlja, valjda misleći da su noćni barovi i klubovi jedini krivi za nedovoljnu procijepljenost u Republici Hrvatskoj ili za porast broja zaraženih, koji je vidljiv u svim zemljama, bez obzira jesu li u tim zemljama klubovi otvoreni jedan ili šest mjeseci”, stoji u priopćenju.

Navedeno je da u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, te u ostalim državama, klubovi rade bez ograničenja u zatvorenim prostorima uz upotrebu covid-potvrda. Također, klubovi u nama susjednim zemljama već su pola godine otvoreni bez ograničenja, većini naših sugrađana te države su na pola sata vožnje, a za odlazak u noćni provod preko granice nisu potrebni ni testovi ni covid-potvrde.

Udruge smatraju kako bi, možda, takvo popuštanje i u Hrvatskoj potaknulo mlade da se cijepe.

Zanemareno ustavno pravo na rad

Udruge su ustvrdile da se, zanemarujući ustavno pravo na rad, djelatnost noćnih barova i disco klubova proglašava marginalnom, a nekoliko stotina vlasnika noćnih klubova i njihove obitelji marginalcima.

“Ne preostaje ništa drugo nego ponuditi ugostiteljske objekte u otkup Stožeru i Vladi, kako bi s tim kapitalom mogli pokrenuti nove poslove nevezano za noćno ugostiteljstvo, jer uz sve postojeće mjere očuvanja radnih mjesta i naknade fiksnih troškova, noćni ugostitelji ne mogu izbjeći zatvaranja i stečaj brojnih poslovnih subjekata”, istaknuto je.

Smatraju i da svaki pojedinac mora preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i zdravlje svoje obitelji. Jer, dodaje se, zabranom rada noćnih klubova i barova, kako bi se zaštitile osobe koje se ne žele cijepiti, Stožer dovodi u pitanje svrhu cijepljenja.

Uz napomenu da ne rade već 18 mjeseci, udruge pozivaju premijera Andreja Plenkovića da “barem pola toga razdoblja, dakle devet mjeseci, proba preživjeti bez plaće”.

“Zanima me jedan dokaz da se korona budi i širi iza ponoći. Čudi nas kako ovo rješenje sa zatvaranjem pekara i klubova u ponoć nije kopirao ostatak svijeta i riješio problem epidemije”, istaknuo je Domagoj Petričević iz Udruge noćnih klubova i barova..

Stožeru je poručio da odmah otvori noćne klubove i barove uz epidemiološke uvjete ili da preuzme odgovornost za propast cijele jedne industrije – industrije zabave.

(Hina)

Objava Udruge – Stožer je nepravedan prema noćnim klubovima i barovima pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.