VLADA: “DONIJET ĆEMO NOVE MJERE”

Extra

Danas se na sjednici Vlade govorilo o novim mjerama zaštite od epidemije. Danas je, naime, u Hrvatskoj 6.310 novih slučajeva zaraze, prema neslužbenim brojkama, što je najviše od početka epidemije.

Na početku sjednice javnosti se obratio Andrej Plenković. Prvo se osvrnuo na epidemiju koja bukti te je rekao da ćemo vidjeti što će se događati u idućim danima.

– Stožer prati epidemiološku situaciju i razvoj koraka koje možemo poduzeti, no u svakom slučaju i dalje, a to ponavljamo otkako je cjepiva u izobilju, da je najbolja i najsigurnija mjera u borbi protiv virusa, koju imamo na raspolaganju, cijepljenje. I ovaj put pozivam sve koji se nisu cijepili da se cijepe, a oni kojima je vrijeme za treću dozu, da je prime – rekao je Plenković, prenosi N1.

– Epidemiološku situaciju četvrtoga vala u najvećoj mjeri određuje broj necijepljenih. Dakle, necijepljeni određuju dinamiku epidemiološke situacije – rekao je Plenković i pozvao sve da se drže i ostalih zaštitnih mjera.

– Svih 22 preminulih u listopadu u dobi ispod 50 godina nisu bili cijepljeni – rekao je Plenković i dodao kako se proteklih dana ipak bilježi mali rast novocijepljenih.

Govorio je i o UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama, koja se održava u Glasgowu.

– Okupljeni su bili svjetski lideri, razgovaralo se o tome što je nužno poduzeti da se uspori globalno zatopljenje, koje sve više prijeti. Ako se nastavi sadašnji trend globalnog zagrijavanja, idemo na 2.7 stupnjeva, a ako se to dogodi, posljedice će biti katastrofalne, rekao je Plenković.

Komentirao je kako sukob ministra Marija Banožića i predsjednika Zorana Milanovića opterećuje i vojsku i javnost i kako će održati sastanak o problemima u vojsci.

– Stav Vlade je jasan i čvrsto se protivi bilo kakvoj politizaciji Hrvatske vojske, nastojat ćemo to riješiti na sjednici Vijeća za obranu. Zatražio sam ministra obrane da održimo dan ranije kolegij zapovjednika kako bih osobno čuo koja su to otvorena pitanja u Hrvatskoj vojsci, ako postoje – kazao je Plenković pa poručio:

– Članovi Vlade su stabilni, a Banožić je najstabilniji – poručio je Plenković.

Ministar Vili Beroš osvrnuo se na dosad najveći broj zaraženih.

– Ovaj broj leži u nama samima. Udio zaraženih je 43,90 posto. U bolnici je 1680 osoba, 219 je na respiratoru, a 20.12. je bilo 2976 pacijenata. Ohrabruje porast interesa za cijepljenje, jučer je cijepljeno 14370 osoba što je najviše ove jeseni – kazao je Beroš.

– Izjave o urušavanju zdravstvenog sustava nisu istinite. Ministarstvo je uputilo sve bolničke ustanove na povećanje kapaciteta. KBC Rijeka je smanjila hladni pogon za 25 posto, u Klenovniku su povećani kapaciteti, u Zaboku su povećani kapaciteti, a smanjen je odjel kardiologije…

U cijelom sustavu popunjeno je 64 posto stacionarnih i 65 posto kapaciteta za intenzivno liječenje.

S trećom dozom cijepljeno je više od 29 tisuća osoba, cijepljeno je 3 posto djece od 12 do 15 godina.

– Nepridržavanje mjera i nedovoljno cijepljenje glavni su uzroci širenja. U KBC-u Split udvostručen je broj osoba na respiratoru. Samo je 12 do 14 posto teško oboljelih cijepljeno.

– Cijepljenima su šanse za zarazu 8 do 10 puta manje, a hospitalizacija je 20 puta manja – istaknuo je Beroš.

Potom se prisutnima obratio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Izdano je 27 prekršajnih naloga – kazao je o kršenju epidemioloških mjera i dodao kako Stožer razmatra novi set mjera.

– Traju razgovori i sa zaključcima ćemo upoznati javnost kad budu doneseni. Najučinkovitije je izbjegavanje okupljanja, održavanje razmaka, maski, prozračivanje i cijepljenje.

Objava VLADA: “DONIJET ĆEMO NOVE MJERE” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.