ZARAŽENIH GOTOVO DVOSTRUKO NEGO LANI U ISTO VRIJEME, liječnici: “cijepljenje ipak pomaže, broj hospitaliziranih je gotovo jednak”

Extra

Uskoro će dvije godine otkako je koronavirus zavladao svijetom, ali bolest o kojoj se na početku gotovo ništa nije znalo ipak je u većoj mjeri pala pred spoznajama znanosti i iskustvom liječnika jer manje je hospitaliziranih čak i kad su brojevi zaraženih veliki, piše Jutarnji list

U Hrvatskoj trenutno bukti četvrti val korone, ali situacija je u odnosu na onu otprije godinu dana ipak manje stresna.

Pokazuju to i brojke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz kojih su vidljiva tjedna kretanja zaraze od početka pandemije odnosno broja hospitaliziranih, onih na respiratoru, ali i dobnih skupina koje su u pojedinim razdobljima bile najugroženije.

Naime, trenutno je u Hrvatskoj registrirano gotovo dvaput više dokazano pozitivnih na koronu, ali u bolnicama je ipak nešto manje pacijenata nego u studenom prošle godine. Nažalost, konstanta je samo velika smrtnost. Razvidno je da su teški slučajevi i prije godinu dana i danas nerijetko smrtonosni za pacijente.

Respirator, naime, daje šansu za preživljavanje, ali tek 20-30 posto. Zaraženi su danas mlađi, pa je stoga smrtnost nešto manja nego prošle godine. Liječnici to objašnjavaju time da je starija populacija bolje procijepljena.

Dolje je usporedba 41. tjedan korone, u prosincu prošle godine, kad su bila zabilježena 25.533 pozitivna i čak 2334 pacijenta u bolnicama. Drugim riječima, 7,9 posto zaraženih završavalo je u bolničkom krevetu, a od njih je dvjestotinjak trebalo pomoć respiratora.

Lakši oblici bolesti

Najviše hospitaliziranih bilo je među starijima od 50 godina, pokazuju podaci HZJZ-a. Primjerice, početkom ovog mjeseca u Hrvatskoj su u tjedan dana registrirana 42.434 pozitivna slučaja, ali je u bolnicama u tih sedam dana liječeno samo 1120 pacijenata, što znači da je samo 2,6 posto bilo hospitalizirano, a od njih je 157 trebalo respirator.

Razlika između drugog i četvrtog vala epidemije

41. tjedan koronavirusa (prosinac 2020.)
– 25.533 pozitivne osobe
– 2334 hospitalizirane osobe
– 7,9 posto u bolnicama od ukupnog broja slučajeva korone
– 193 osobe na respiratoru
– 8376 osoba – najviše zaraženih u dobi od 51 i više godina

88. tjedan (studeni 2021.)
– 42.434 pozitivne osobe
– 1120 hospitaliziranih osoba
– 2,6 posto u bolnicama od ukupnog broja slučajeva
– 157 osoba na respiratoru
– 8500 – najviše zaraženih u dobi od 19 do 50 godina

Objava ZARAŽENIH GOTOVO DVOSTRUKO NEGO LANI U ISTO VRIJEME, liječnici: “cijepljenje ipak pomaže, broj hospitaliziranih je gotovo jednak” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.