BAHATI PLENKOVIĆ O PRESUDI: “NEMA OSTAVKE, ISPRIKE, NI IZBORA!”

Extra

U Dnevniku HTV-a o svim aktualnim temama s premijerom Andrejom Plenkovićem razgovarao je novinar HTV-a Branko Nađvinski.

Govoreći zašto je Vlada posegnula za Uredbom na 30 dana, a zakonski je maksimalno 90 dana, Plenković je rekao kako se temom cijene energenata, porastom cijene nafte bavimo se zadnjih nekoliko tjedana.

– Svi moji međunarodni kontakti od početka rujna završavaju na temi a što vi činite u vezi cijena struje, plina, nafte. To je tema o kojoj stalno razgovaramo unutar Hrvatske, ali i na međunarodnoj razini. U konačnici jučer je Europska komisija izašla s jednim dokumentom koji se mahom odnosi na srednjoročne mjere za plin i za struju kako da se ublaže negativni efekti na građane, na gospodarstvo, rekao je Plenković.

– Mi smo što se toga tiče, to je već više puta komunicirao ministar Ćorić, relativno mirni kad je riječ o cijenama i plina i struje za kućanstva, nešto je kod gospodarstvenika malo kompleksnije jer dio njih nije imao takve ugovore koji bi im osigurali kontinuitet ranije cijene plina i to će se rješavati, dodao je.

– Što se tiče cijena nafte, globalno gledajući imamo veliku potražnju. Ekonomski oporavak koji je sada u cijelom svijetu, kako idemo kraju Covid krize, snažan, a istodobno proizvodnja nafte u zemljama koje su najveći proizvođači ne prati taj rast potražnje nego ima naznaka da će i pasti. Ako imate veći rast potražnje a manju ponudu logično je da cijena ide gore. Mi smo nakon niza dana kada smo analizirali što da činimo imali naznake da bi već idućeg utorka moglo poskupjeti gorivo odlučili prevenirati daljnji udar na standard naših građana, objasnio je premijer.

Na pitanje što ako cijene nafte nastavljaju i dalje divljati premijer je rekao kako će onda vidjeti što se još može učiniti.

– Država ima određene alate, ima rezerve, ima partnere u onima koji su proizvođači i distributeri nafte. Možemo o tome tražiti zajednički rješenje i intervenirati kapo što smo intervenirali u svim krizama, rekao je Plenković.

– Što je cijena manja, prihod državi od PDV-a je manji. Jedan dio će u ovoj fazi proizvođači i distributeri u okviru svoje marže. U odnosu na cijene koje su sada 11,30 kuna, 11,40 kuna nisu to cijene koje se u tako kratkom roku ne bi mogle iznijeti na leđima onih koji imaju sasvim pristojne prihode u trgovini naftom, rekao je Plenković.

Na pitanje bi li naftni biznis mogao smanjiti marže koje sežu i preko dvije kune rekao je da na ovaj način i hoće.

– U njihovu maržu idu i neki njihovi troškovi, nije to samo profit. Mislim da je ovo umjereno, u okvirima, da svi skupa možemo nositi i Vlada koja je intervenirala i oni koji stavljaju gorivo na tržište, a u konačnici i oni koji su najbitniji – gospodarstvenici i građani.

Komentirajući tezu oporbe kako bi cijene goriva i dalje nastavile rasti da nije bilo presude Vrhovnog suda o odgovornosti HDZ-a za korupciju u slučaju Fimi media te da zazivaju ispriku, ostavke, prijevremene izbore, a u konačnici i kolika je štetu čini presuda, premijer je bio sarkastičan.

– Sve što sam maloprije rekao da razgovaramo unutar Hrvatske vlade, resora, stručnjaka s kolegama premijerima iz drugih zemalja isključivo samo zato što su cijene nafte niže, pa nemamo problem i zato što smo unaprijed znali kada će Vrhovni sud objaviti svoju presudu po žalbi i potvrditi presudu Županijskog suda. Sve se ovo globalno odvija samo zbog HDZ-a, procesa koji se odnosi na razdoblje Ive Sanadera od 2004.-2009. u jednom pravnom postupku. Nismo ništa drugo u životu mi radili nego smo se samo s time bavili, sarkastično je konstatirao premijer.

– To su bez ikakvog argumenta jeftine insinuacije oporbe, rekao je i dodao:

– Što se tiče zazivanja isprike, ostavke, prijevremenih izbora kažem ne. Nema ostavke, prijevremenih izbora nema, isprike nema. I sad ću argumentirati zašto. HDZ se u ovoj priči kao pravna osoba našao odgovoran po presudi Županijskog suda i sada potvrđeno od Vrhovnog suda zbog zlouporabe položaja službene osobe, dakle pojedinca. To je bio tadašnji predsjednik HDZ-a i Vlade Ivo Sanader, to je članak 291 stavak 1 i 2 kaznenog zakona, i HDZ-ova odgovornost je derivirana iz protuzakonitih postupanja pojedinca. Današnji HDZ, HDZ koji ja vodim, a ja ga vodim kao predsjednik HDZ-a već više od 5 godina, i dva puta pobijedio na parlamentarnim izborima, dva puta dobio povjerenje građana, ja sam osobno dva puta izabran za predsjednika HDZ-a u demokratskoj proceduri. Moj protukandidat prije godinu i pol dana nije izbačen kroz prozor iz HDZ-a kao što je Grbin izbacio Bernardića jer valjda imaju razlike u mišljenjima. Kovač je član HDZ-a, Karamarko, Brkić, Stier, Tolušić su članovi HDZ-a. Jedini koji nije u moje vrijeme više član HDZ-a je Darko Milinović koji je prije par godina, kao Šolević u vrijeme jogurt revolucije, došao pred HDZ s četiri autobusa naših dragih Ličana. Ovi drugi koji su išli na listama drugih stranaka, Hasanbegović i Penava, oni po statutu prestaju biti članovi. Zašto to govorim? Jer nam dociraju oni koji imaju totalitarne manire, kao SDP. To je nezabilježeno da netko izbaci 18 zastupnika iz vlastitog kluba i kaže im doviđenja, a izbori su bili praktički jučer, rekao je Plenković.

Na pitanje o mogućoj ustavnoj tužbi na presudu rekao je kako je na HDZ išao histerični napad i od SDP-a i od Možemo.

– Možemo se koprca i prtlja, ne zna što je nadzorni odbor, što je uprava, tko donosi odluke u Zagrebačkom Holdingu, pokazuje nedostatak kapaciteta upravljanja. Most koji radi cirkuse na festivalima slobode, oni će HDZ-u docirati o tome što bismo mi trebali činiti ili ne. Ili će mi to možda raditi Domovinski pokret čiji glavni tajnik u nekom stančiću u Zagrebu tajno snima druge članove DP-a da ovi to ne znaju. Zašto to govorim? Važno je tko što govori. Ja ovo govorim kao predsjednik HDZ-a, kao netko tko nije ni bio član HDZ-a kad se ovo sa Sanaderom događalo. Mi ćemo poštovati pravni poredak, poštovati presudu Vrhovnog suda, platiti i novčanu kaznu i određeni drugi novčani iznos i riješiti stvar, rekao je premijer za HTV.

Objava BAHATI PLENKOVIĆ O PRESUDI: “NEMA OSTAVKE, ISPRIKE, NI IZBORA!” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.