Četvrti val epidemije je počeo, a konkretan plan za jesen još uvijek nemamo

Extra

Iako je ministar Beroš ovog tjedna potvrdio da je četvrti val epidemije covida počeo, a broj zaraženih raste, ni Stožer ni Vlada ne izlaze s planom kako ćemo živjeti s dolaskom jeseni. Spominje se “pametna upotreba” covid potreba, ali bez preciznijeg tumačenja, od obaveznog cijepljenja zdravstvenih i prosvjetnih radnika očito se odustalo, a ako je suditi po stavu šefa Stožera – možda će sve ostati isto kao što je sad, piše N1.

Ministar Vili Beroš u četvrtak je rekao da smo na početku četvrtog vala: “Vjerujem da će ovaj val biti nešto lakši, ali moj zadatak je biti spreman na sve scenarije.”

“Nove mjere vjerojatno će biti potrebne”

Epidemiologinja Iva Pem Novosel upozorava da se moramo pripremiti na nove mjere koje će vjerojatno biti potrebne, ali i na novi rast broja novozaraženih, iako se nadaju da će biti daleko manji nego prošle godine.

A prošle godine u isto vrijeme brojke su se kretale do tristotinjak zaraženih na dan. Odluke su tada bile vezane za ograničavanje okupljanja ili rada kafića do ponoći, a takve su mjere i sada.

Neke zapadne zemlje poput Italije, Španjolske ili Francuske već su najavile da se bez covid-potvrda neće moći u autobuse, vlakove, zrakoplove, barove ni restorane. U Hrvatskoj se špekuliralo sa sličnim mjerama, najavljivalo se da se bez covid-potvrde neće moći u trgovačke centre. No, ili Stožer još čeka s objavom ili su se čelnici predomislili.

“U ovom trenutku ne razmišljamo o pooštravanju, mislimo da su mjere dobre”, poručio je u petak Davor Božinović.

Oporba smatra da postoje dvostruki standardi kad su mjere u pitanju

Mostov Zvonimir Troskot smatra da se pandemijom ne upravlja dobro – postoje dvostruki standardi i otvara se prostor podjelama. “Stvara se iluzija da osobe koje su se cijepile vrijede više od onih koje nisu. To su preopasne izjave. Lako nam se može dogoditi društvo kakvo je prikazano u filmu Gattaca gdje su samo genetski savršeni ljudi mogli sudjelovati u društvu”, rekao je Mostovac.

Opozicija se slaže da postoje dvostruki standardi kada je riječ o primjeni odluka i mjera, posebno kada su u pitanju razne procesije.

“U Sinju gdje HDZ nije na vlasti covid napada kao lud, ali na hvarskoj procesiji gdje je HDZ nema covida… Ako si član jedne stranke, korona te može napasti, ako si član druge stranke onda neće”, komentirao je Predrag Matić.

Osim usporene dinamike cijepljenja, konkretnog plana za tzv. četvrti val za razliku od drugih europskih zemalja – još uvijek nema.

Izvor N1

Objava Četvrti val epidemije je počeo, a konkretan plan za jesen još uvijek nemamo pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.