Dodik poziva Milanovića da s Vučićem i Erdoganom posreduje u BiH

Extra

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik pozvao je u nedjelju hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da zajedno s kolegama iz Turske i Srbije posreduje u pregovorima o budućnosti BiH, rekavši da su dosadašnji međunarodni predstavnici izgubili njegovo povjerenje jer su zastupali interese Bošnjaka.

“Ako je moguće da u konstelaciji (Tayyip) Erdogan, (Aleksandar) Vučić, Milanović razgovaramo, razgovarat ćemo. Ako ne, vidjet ćemo”, izjavio je novinarima Dodik, srpski član tročlanog predsjedništva države.

On je u petak tijekom Erdoganova posjeta Sarajevu ustvrdio kako je Daytonski sporazum praktično mrtav, pa je sada potrebno postići novi dogovor o budućnosti BiH.

Alternativa je jedino raspad BiH koji bi se mogao ostvariti mirnim putem, kaže Dodik.

Uz Erdogana, kao potencijalnog medijatora spomenuo je i srbijanskog predsjednika Vučića, a u nedjelju je u taj trio uključio Milanovića.

Nije rekao je li o tome već razgovarao s hrvatskim predsjednikom.

Hrvatski i bošnjački član predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović u petak su upozorili kako od Dodikovih najava mirnog raspada zemlje nema ništa i pozvali ga da prestane sa zapaljivim izjavama koje dodatno pogoršavaju stanje u BiH.

Zbog izjave da je Daytonski sporazum mrtav našao se i na udaru oporbenih srpskih stranaka. “Najava novog dogovora znači i najavu Daytona II što je direktno igranje sa sudbinom Republike Srpske”, kazao je predsjednik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

(Hina)

Objava Dodik poziva Milanovića da s Vučićem i Erdoganom posreduje u BiH pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.