EVO TKO SVE DANAS STIŽE NA KOMEMORACIJU U GRUBORE!

Extra

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Vijeće srpske nacionalne manjine šibensko – kninske županije danas organiziraju komemoraciju za civilne žrtve rata ubijene tokom i nakon VRA Oluja u selu Plavnom i njegovom zaseoku Grubori, pored Knina.

Komemoracija se održava s početkom u 11 sati u Plavnom pored križa postavljenog za žrtve cijelog sela Plavno, a nastavit će se u njegovom zaseoku Grubori, kod spomen obilježja postavljenog za tamošnje žrtve.

Uz potpredsjednika Vlade RH Borisa Miloševića, Milorada Pupovca, saborskog zastupnika i predsjednika SNV-a i Anje Šimprage, saborske zastupnice SDSS-a, na komemoraciji će uz mještane Plavnoga i Grubora sudjelovati i Veran Matić, izaslanik predsjednika Srbije te predstavnici Grada Knina i županije šibensko – kninske.

U Gruborima 25. kolovoza 1995. su pripadnici HV počinili zločin nad šestero srpskih civila. Srbi za to krive hrvatske generale Markača i Sačića, među ostalima. Sačić je prošle godine na optužbe iz “Novosti” odgovorio kako je, nakon počinjena zločina 25. kolovoza 1995. između 10 i 11,30 sati, nadležna Policijska postaja u Kninu već u 13 sati bila upoznata s time da ima i mrtvih ljudi i paleži u selu Gruborima u Plavnom i to je uvedeno u dnevnik događaja te postaje, ali njezin tadašnji zapovjednik Čedo Romanić ništa nije poduzeo.

Sačić je ustvrdio kako je tek 24 sata nakon tog događaja, idućeg dana oko 10 sati došao u Knin, a prije toga su tri policijske ophodnje već bile u Gruborima i nitko ih nije onemogućavao da obave svoj posao na koji su bile poticane, ali ga nisu učinile. Na to ključno pitanje Mladen Bajić nikad nije dao odgovor, upozorio je Sačić.

Kada sam stigao u Grubore idućeg dana i vidio mrtve ljude, odmah sam zvao načelnika Policijske uprave zadarske Ivana Cetinu i pozvao ga da organizira provedbu očevida, misleći da sam prvi koji je došao na mjesto događaja, objasnio je Sačić.

“To je evidentirano i u mom ratnom dnevniku koji je predočen i pročitan na domaćim sudovima i u Haagu. Tražio sam provedbu očevida, a ne suprotno kako me tendenciozno optužuju neki novinari da bi me ocrnili kao nečasnog čovjeka u okolnostima ‘trgovačke koalicije’ Plenkovića i Pupovca, iako imam pravomoćne sudske presude koje ih demantiraju”, poručio je, među ostalim, Sačić.

Objava EVO TKO SVE DANAS STIŽE NA KOMEMORACIJU U GRUBORE! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.