STOŽER ODLUČIO: Nema zabrane J&J cjepiva unatoč dokazanim nuspojavama

Extra

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode  izvijestila je da će u Hrvatskoj biti nastavljeno cijepljenje protiv covida-19 cjepivom Janssen (Johnson&Johnson) jer dosad u našoj zemlji nije zabilježena nijedna prijava sa smrtnim ishodom dok koristi značajno nadilaze nuspojave.

Glasnogovornica Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i HALMED-a Maja Bašić rekla je Hini u četvrtak, dan nakon što je u Sloveniji zabilježena smrt djevojke koja je moguće povezana s tim cjepivom, da se zasad u Hrvatskoj ne razmišlja o povlačenju ni o prestanku cijepljenja tim cjepivom.

Inače, cjepivo Janssen, koje proizvodi kompanija Johnson&Johnson, daje se samo u jednoj dozi. HALMED je priopćio da je upoznat sa smrtnim slučajem u Sloveniji nakon primjene cjepiva Janssen te odlukom nadležnih slovenskih ustanova o privremenoj obustavi cijepljenja tim cjepivom.

U tom slučaju, kažu u HALMED-u prijavljena je sumnja na pojavu krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom krvnih pločica. Trenutačno se u Sloveniji provodi ocjena prijave smrtnog slučaja kako bi se utvrdilo postoji li uzročno-posljedična povezanost s primijenjenim cjepivom, koja za sada nije potvrđena.

HALMED navodi da u Hrvatskoj nije zaprimljena nijedna prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za cjepivo covid-19 cjepiva  Janssen.

Najčešće nuspojave do umjerenog karaktera

Na ukupno 93.240 doza tog cjepiva primijenjenih u Hrvatskoj do 29. rujna zaprimljene su ukupno 144 prijave sumnji na nuspojave.

Najčešće prijavljene nuspojave bile su blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana, a uključivale su povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, zimicu, bol u mišićima, bol na mjestu primjene, umor, opću slabost, malaksalost, bol u leđima i bol u ekstremitetima.

Prema podacima prikupljenima iz europske baze nuspojava EudraVigilance, na oko 15 milijuna primijenjenih doza cjepiva covid-19 Vaccine Janssen u EU-u do 30. rujna zaprimljeno je 68 prijava sumnji na potencijalnu nuspojavu krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom krvnih pločica, od čega 16 s fatalnim ishodom.

Krvni ugrušci vrlo rijetka nuspojava

Navedeni sindrom je u travnju ove godine Europska agencija za lijekove (EMA) identificirala kao vrlo rijetku moguću nuspojavu tog cjepiva te je uvršten u informacije o lijeku, kažu u HALMED-u.

Zaključuju da odnos koristi i rizika primjene cjepiva ostaje nepromijenjen te koristi cjepiva u prevenciji bolesti covid-19 značajno nadmašuju rizik od eventualnih nuspojava.

HALMED podsjeća da su sva cjepiva protiv covida-19 visoko učinkovita u zaštiti od bolesti za koju su namijenjena, kao i u sprječavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda od te bolesti.

Napominju da će HALMED i EMA i dalje pratiti sigurnost primjene Janssen cjepiva, kao i svih drugih cjepiva protiv covida-19, te će o svim novim saznanjima pravodobno obavijestiti javnost.

Informacije o cjepivu

Informacije o cjepivu covid-19 Vaccine Janssen dostupne su pod poveznicom https://www.halmed.hr/COVID-19/Informacije-o-odobrenim-cjepivima/Informacije-o-cjepivu-COVID-19-Vaccine-Janssen/

Podaci o mogućim nuspojavama, kontraindikacijama i mjerama opreza i druge informacije važne za sigurnu primjenu cjepiva nalaze se u sažetku opisa svojstava lijeka i uputi o lijeku: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/covid-19-vaccine-janssen-epar-product-information_hr.pdf, navodi HALMED.

Inače, cjepivo Janssen, koje proizvodi kompanija Johnson&Johnson, daje se samo u jednoj dozi.

Objava STOŽER ODLUČIO: Nema zabrane J&J cjepiva unatoč dokazanim nuspojavama pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.