Pustite talibane, stižu još gore zvijeri: Zovu se ISIS-K, znate li što znači ‘K’ u njihovom nazivu?

Extra

Dok svijet obilaze stravične vijesti o talibanskom preuzimanju Afganistana, nakon kojeg su žene nestale s ulica, a mnogi stradali pokušavajući pobjeći iz Kabula. U zračnoj luci vlada kaos, a dok talibani svijet uvjeravaju da ne žele nasilje i da planiraju drugačiju vladavinu, slike koje dolaze s terena ne dokazuju da je tako.

No, sigurnosni stručnjaci analizirali su situaciju te smatraju kako još veća prijetnja dolazi od skupine naziva ISIS-K, za koju strahuju da bi mogla napraviti velike nasilne probleme u kabulskoj zračnoj luci. Joe Biden nedavno je i spomenuo tu skupinu, izrazivši bojazan da bi ista mogla napadati američke i savezničke vojne skupine u Kabulu s ciljem destabilizacije talibanskih napora pri slaganju vlade, piše Daily Mail.

Radi se o borcima takozvane Islamske države koji žive uglavnomo na teritorijima između Afganistana i Pakistana, u regiji Khorasan. Otud im dodatak S u nazivu. Ne radi se o staroj grupi terorista, postoje od 2015. godine. No, ovi talibane zapravo smatraju liberalnima. I njima je također cilj formirati islamski kalifat u kojem bi se provodio rigorozni šerijatski zakon.

Sve objavljuju na internetu

U svojim naporima nisu nimalo spori, dosad su izveli preko stotinu napada na civile te više od 250 napada na savezničke trupe. Jedan od krvavih napada organizirali su na bolnicu. Stradalo je 30 liječnika i pacijenata, dok je 80 ljudi ranjeno. Meta im je bila i ženska škola u kojoj je stradalo 68, a ranjeno 165 osoba, prenosi Danas.hr

Sve te masakre ISIS-K redovno objavljuje na internetu te pritom regrutira nove krvoločne članove.

Šefa ove krvoločne skupine, Hafiza Saeeda Khana te glasnogovornika Shekiha Maqboola, na te je pozicije postavio sam vođa takozvane Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi. Khan je ubrzo ubijen od strane američke vojske, a na čelu ISIS-K zamijenio ga je Abdul Hasib.

Njega pamte po brutalnom ubojstvo plemenskih vođa ispred njihovih obitelji, a potom otmici žena koje su zatim postale seksualne robinjeg njegovih ubojica. Hasib je likvidiran 2017. godine u napadu specijalnih postrojbi afganistanske vojske.

Amerikanci su ih pokušavali suzbiti

Amerikanci su tada bacili najveću bombu koju imaju na tunele ISIS-K, a pritom su ubijeni nasljednici Hasiba, uz još sto boraca.

Ovu skupinu napadi nisu uspjeli zaustaviti, s obzirom da su iz terorističkih ćelija o okruženju konstantno pristizali novi radikalizirani borci.

Sada ISIS-K, vjeruje se, vodi Shahan-al-Muhajir, poznatiji pod imenom Sanaullah. Radi se o gerilcu koji ima znanje i iskustvo u domeni organizacije terorističkih napada i generalno krvavih pohoda po Afganistanu. Mnogi smatraju kako se Biden stoga opravdano boji da bi isti mogao napasti američke postojbe na kabulskom aerodromu.

Objava Pustite talibane, stižu još gore zvijeri: Zovu se ISIS-K, znate li što znači ‘K’ u njihovom nazivu? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.